Euromost organizovao u Rožajama predavanje za mlade

Euromost organizovao u Rožajama predavanje za mlade

Nevladina organizacija,,Euromost“ je danas u Rožajama kroz projekat,,Mladi sa sjevera zajedno protiv narkomanije“,  organizovala predavanje na temu,,Prevencija narkomanije kod mladih“.Sredstva za ovaj projekat su odobrena od strane Ministarstva zdravlja, a kroz konkurs koji je ovo ministarstvo raspisalo za programe usmjerene na prevenciju zloupotrebe droga.

Na današnjem predavanju je učestvovalo je 15 mladih iz Rožaja i 15 mladih iz Bijelog Polja, njih ukupno 30.

Danas su  svi mladi učesnici predavanja govorili  i  kako bi oni uticali na njihove vršnjake i mlade, da kroz prevenciju, sportska druženja, razne radionice i predavanja, osnaže ih i učine otpornim na opasnost od narkomanije.

Takodje, su se mladi iz Rožaja i Bijelog Polja nakon  predavanja zajedno družili, što je doprinijelo da se razvije i povjerenje medju njima, s obzirom da dolaze iz različitih sredina.

Ovo je prvi put da se na ovakav način sastaju mladi sa sjevera, a što će se  u narednom period realizovati u Andrijevici i Plavu I sa mladima iz drugih opština sa sjevera  .

Želimo na ovaj način spojiti  mlade iz šest opština sa sjevera Crne Gore, sa kojim ćemo  unaprijediti i razmijeniti iskustva na temu, prevencija narkomanije kod mladih.

Takodje, ćemo razvit kod njih  želju za druženje i unapredit  povjerenje među njima, što je razlog da se na kraju organizuje i zajedničko druženje u Bijelom Polju , gdje će uz muziku, ples, pozorište i crtanje učesnici predavanja, izraziti, svoje sopstvene misli i osećanja o problemu narkomanije.

Potreba za mjerama prevencije  i edukacije mladih je očigledna u svim Opštinama na Sjeveru Crne Gore.

Nažalost, ni obrazovni program na sjeveru, ne prati dinamiku pojava , pa u obrazovnom sistemu nemamo ciljne  nastavne teme, koja bi obrađivala ovu pojavu u mjeri potrebnoj uzrastu školske omladine.

U tom pogledu, smatramo da je neophodnim  ukazati i na  značaj  preventivne aktivnosti  kroz kampanje i  edukacije mladih uzrasta od 13 do 18 godina, takodje povezivati mlade iz različitih sredina.

Očigledna je i potreba za većom podrškom, kako lokalnih zajednica na sjeveru, tako i institucija države u cilju  sprovođenja  mjera i radnji na preventivnoj edukaciji učenika, kao  i promociju zdravih životnih stilova .

 

Omer Nurković

Predavač i realizator projekta

2019-02-23T16:24:16+00:00 23 Februara, 2019|Aktivnosti, Borba protiv droge i svih oblika zavisnosti, Foto, Vaninstitucionalno vaspitanje, obrazovanje i briga za djecu i omladinu|Komentari isključeni za Euromost organizovao u Rožajama predavanje za mlade