,,Mladi za mlade protiv narkomanije”

,,Mladi za mlade protiv narkomanije”

Nevladina organizacija Euromost je danas realizovala u ribolovački dom,,Sinjavac” na ušću Bistrice i Lima, drugu radionicu, “Sa mladima sportom protiv droge“ , a kroz projekat,,Mladi za mlade protiv narkomanije” .

Sredstva za ovaj projekat su odobrena od strane Ministarstva zdravlja, a kroz konkurs koji je ovo ministarstvo raspisalo za programe usmjerene na prevenciju zloupotrebe droga.

Jedan od predavača na projektu, licencirani sportski trener Mevludin Mulić,  je kroz radionicu govorio  učesnicima projekta o zdravom stilu zivota, kroz sportske aktivnosti.

Mulić je naveo, da je svejedno  da li se dječaci i djevojčice bave boksom, rukometom, odbojkom, košarkom, fudbalom ili nekom borilačkom veštinom, da je  samo bitno da budu u zdravoj sredini, jer mislim da je to pravi put za njih” I da je jako dobro što Euromost svaku aktivnost sa mladima realizuje u prirodnom ambijentu.

Mulić je kazao, da je sport jako bitan u životima mladih ljudi, jer su oni danas izloženi velikom utjecaju Interneta, previše sjede ispred računara, pretjerano konzumiraju alkohol, droge i nikotin već u ranoj dobi, a o čemu govore i sami učesnici ovih radionica, gdje su većina njih i tokom školovanja u osnovnoj I srednjoj školi, bili svjedoci kako njihovi vršnjaci konzumiraju mariuhanu.

Iz tog smo razloga djeci i mladima otvorili prostor za sportske aktivnosti, jer ako djeca od najmanjeg uzrasta steknu navike bavljenja sportom, čak i rekreativno, to će imati pozitivan utjecaj na njihov razvoj i odrastanje“, naveo je Mulić.

Asistent na projektu Draško Kovačević, koji radi sa mladima kroz sportske aktivnosti, navodi da NVO,Euromost” kroz ovaj projekat organizuje i sportska takmičenja u fudbalu, košarci i ženskoj odbojci, na koja će učestvovati prolaznici radionica.

Danas su  svi učesnici radionice posebno govorili, kako bi oni uticali na njihove vršnjake i mlade, da kroz prevenciju i sportska druženja,osnaže ih i kako da ih učine otpornim na opasnost od narkomanije, kazao je Kovačević.

2019-02-03T15:46:01+00:00 3 Februara, 2019|Aktivnosti, Borba protiv droge i svih oblika zavisnosti, Vaninstitucionalno vaspitanje, obrazovanje i briga za djecu i omladinu|Komentari isključeni za ,,Mladi za mlade protiv narkomanije”