Euromost realizovao radionicu

Nevladina organizacija Euromost je započela realizaciju projekta,,Mladi za mlade protiv narkomanije”, za koji su odobrena sredstva od strane Ministarstva zdravlja, a kroz konkurs koji je ovo ministarstvo raspisalo za projekte/programe usmjerene na prevenciju zloupotrebe droga, kazao je Vahidin Kasumović koordinator na projektu.

Današnja radionica je prva aktivnost, koju realizujemo kroz ovaj projekat i kroz ovu radionicu smo uključili 30 mladih iz naše opštine.

Danas su učesnici ove radionice pripremili i sadržaj info- brošura, koje će dijeliti kroz škole i sportske dogadjaje, kao i kroz druge aktivnosti koje se budu organizovale kroz projekat. U info- brošuri će se navesti i sva imena učesnika radionica, koji su radili na sadržaju info-brošure.

Projekat će trajati šest mjeseci i ovim projektom nam je cilj, da kroz interaktivnu komunikaciju mladih školskog uzrasta, predavača, koji su iskusni i stručno osposobljeni da mogu govoriti o ovoj problematici , kao   i  kroz sportska druženja, sprovedemo   pozitivnu kampanju, sa ciljem  usvajanja  znanja o štetnim uticajima  droga i  ostalih psihoaktivnih supstanci na  tjelesno, duševno  i socijalno zdravlje .

Psihološkinja Nataša Vuković je naglasila znacaj vrsnjacke edukacije i rad sa mladom populaciom na prevenciji narkomanije, jer mladi ljudi lakse prihvataju poruke i uticaj svojih vrsnjaka .Ono što je jako bitno, što je odaziv i zainteresovanost mladih da učestvuje na ovakvim radionicama odličan, te se kroz oz planirane aktivnosti moze ocekivati ukljucivanje jos veceg broja mladih, koji ce nauciti kako da prepoznaju probleme i pomognu svojim vrsnjacima, da ih prevazidju kroz sportska druženja, radionice, predavnja i sami doprinesu prevenciji narkomanije. Drago mi je što sam dio ovog projekta i što su danas svi učesnici projekta, govorili otvoreno o problemu narkomanije kod mladih, kazala je Vukovićka.

Šejla Smakić učesnica radionice je kazala, da je potreba za mjerama prevencije  i edukacije mladih  očigledna i iskazana.

Nažalost, obrazovni program  ne prati dinamiku pojava , pa u obrazovnom sistemu nemamo ciljne  nastavne teme, koja bi obrađivala ovu pojavu u mjeri potrebnoj uzrastu školske omladine .  U tom pogledu ,  smatramo neophodnim  ukazati i na  značaj  preventivne aktivnosti  kroz kampanje i  edukacije nas mladih .

Očigledna je i potreba za većom podrškom, kako lokalnih zajednica, tako i institucija države u cilju  sprovođenja  mjera i radnji na preventivnoj edukaciji mladih . Zato za nas mlade ovakve radionice dosta znače i jako je dobro, što ima ovakvih nevladinih organizacija, koje sprovode sve ovo na pravi način i  što su uključene u ovoj oblasti.

2018-12-15T18:06:08+00:00 15 Decembra, 2018|Aktivnosti, Borba protiv droge i svih oblika zavisnosti, Foto, Vaninstitucionalno vaspitanje, obrazovanje i briga za djecu i omladinu|Komentari isključeni za Euromost realizovao radionicu